ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΗΝΑ

ΣΕ ΦΟΡΜΑ Ο ΛΟΥΚΑΣ!

ΣΕ ΦΟΡΜΑ Ο ΛΟΥΚΑΣ!

Συνεχίζονται οι επιτυχίες για τον αθλητή στίβου από τον Μαραθώνα, Λουκά Πρωτονοτάριου. Με φορτωμένο το αγωνιστικό του πρόγραμμα και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα αγωνίστηκε σε δύο Μίτιγκ, κάτω από...

Περισσοτερα

Γραφιστικές Τέχνες


A+ A A-

Ένα υπερσύγχρονο Νηπιαγωγείο παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Δήμο στα παιδιά της Παραλίας Μαραθώνος. Το νέο Νηπιαγωγείο που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά μας διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, παιδαγωγικό υλικό και δυνατότητα προσφοράς στα παιδιά άριστης φύλαξης, φροντίδας, διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας.

Στην τελετή εγκαινίων παρουσία του εφημερίου του ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα πατέρα Ιωσήφ, πολλών γονέων και παιδιών, τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι κκ. Κώστας Λάσκος, Πόπη Πατεράκη, Χρήστος Στάμος και η Δημοτική Σύμβουλος κα Ματίνα Μυλωνά.

Με αυτό τον τρόπο ικανοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Παραλίας Μαραθώνα και βρέθηκε ένας χώρος που πράγματι αξίζει στα παιδιά μας!

Διαβάστε περισσότερα...

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αλίκη» ο Δήμος Μαραθώνος τίμησε όλους όσους συνέβαλαν εθελοντικά στη λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Φροντιστηρίου και τη φετινή σχολική περίοδο, στην οποία φοίτησαν δωρεάν 180 και πλέον μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου, μέλη ευαίσθητων οικονομικά οικογενειών της πόλης μας.

Στην τελετή εκπροσωπώντας τον Δήμο Μαραθώνος μίλησε ο εμπνευστής και συντονιστής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, Δημοτικός Σύμβουλος και καθηγητής κ. Πασχάλης Πούλος ο οποίος μεταξύ των άλλων αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της λειτουργίας, για 3η συνεχή χρονιά, αυτού του τόσο σπουδαίου κοινωνικού θεσμού, εξέφρασε την πεποίθησή του για τη συνέχιση της λειτουργίας του και την επόμενη σχολική χρονιά . Το Κοινωνικό Φροντιστήριο ήταν από τις σημαντικότερες προσφορές του Δήμου μας και με την πρωτοβουλία αυτή παραδειγμάτισε συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέτοιες πρωτοβουλίες τιμούν την περιοχή μας και πρέπει να προβάλλονται.

Διαβάστε περισσότερα...

Όλο το ιστορικό της υπόθεσης.

Λίγες μόλις μέρες μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών,  αρχές Αυγούστου του 2013, με την οποία αυξήθηκε η τιμή των οικοπέδων στην 4η Π.Ε. Νέας Μάκρης από 370€ σε 620€ ανά τετρ. μέτρο, η οποία οδήγησε σε υπέρογκη αύξηση του ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 και σε εκκαθαριστικά με παράλογα ποσά φόρων, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 80%, οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής κατέθεσαν τρεις αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αιτήσεις αυτές εκδικάστηκαν σε συντομότατο χρόνο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 13 Νοεμβρίου 2013 και ήδη έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δέχονται έναν από τους προβληθέντες λόγους και προτείνουν την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου. Παράλληλα όμως οι υποθέσεις, λόγω της σπουδαιότητας των ζητημάτων που τίθενται με τις αιτήσεις ακυρώσεως, παραπέμφθηκαν στην 7μελή σύνθεση του ΣτΕ. Στις 11 Ιουνίου 2014 οι υποθέσεις συζητήθηκαν εκ νέου στην επταμελή σύνθεση του ΣτΕ, όπου ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Νικόλαος Καραμέτος εξέθεσε και ανέπτυξε πλήρως όλους τούς λόγους για την ακύρωση της Υπουργικής απόφασης η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες  από τα άδικα και παράλογα ποσά του ΦΑΠ. Ήδη βρισκόμαστε σε αναμονή της έκδοσης των τελικών αποφάσεων.

Σχετικά με τις υποθέσεις αυτές, ο πληρεξούσιος δικηγόρος που τις χειρίζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ. Νικόλαος Καραμέτος σημειώνει ότι η δικαστική διαδικασία εξελίσσεται ταχύτατα για τα δεδομένα του Δικαστηρίου και δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική έκβασή τους.

Παράλληλα με όλες τις παραπάνω δικαστικές ενέργειες, ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος και η Αντιδήμαρχος κα Πόπη Πατεράκη επιδιώκοντας την επίλυση του θέματος από πολιτικής πλευράς, συνοδευόμενοι από τον πληρεξούσιο δικηγόρο και εκπροσώπους των θιγόμενων ιδιοκτητών και κατοίκων της περιοχής, είχαν αλλεπάλληλες επαφές και διαβουλεύσεις με βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για την επίλυση του προβλήματος που δημιούργησε η απόφαση του Υπουργείου, λαμβάνοντας σαφείς διαβεβαιώσεις ότι με αφορμή την περιοχή της Νέας Μάκρης, το Υπουργείο έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για την διόρθωση των αδικιών που δημιουργήθηκαν κατά την επιβολή του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, το οποίο θα τεθεί προς υλοποίηση τους αμέσως προσεχείς μήνες, ενδεχομένως και πριν την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η εφημερίδα μας μίλησε με την Αντιδήμαρχο Μαραθώνα κα Πόπη Πατεράκη η οποία έχει αναλάβει, από πλευράς Δήμου, την πρωτοβουλία της διαχείρισης του συγκεκριμένου προβλήματος. «Από την πρώτη στιγμή που λάβαμε γνώση την Υπουργική απόφαση για την είσπραξη του ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013 με τιμή 620€ ανά τ.μ. προσφύγαμε άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πετύχαμε οι αιτήσεις ακύρωσης να εκδικαστούν σε πρωτοφανείς χρόνους για το συγκεκριμένο δικαστήριο. Οφείλω να πω συγχαρητήρια στον δικηγόρο μας κ. Νικόλαο Καραμέτο και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άρτια υποστήριξη της υπόθεσης την οποία  παρακολούθησα προσωπικά πολύ στενά.

Από πλευράς Δήμου παράλληλα εδώ και ένα χρόνο περίπου και πάντα με την υποστήριξη και την παρουσία του Δημάρχου, με σχετική αλληλογραφία, με συχνές επισκέψεις σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, στην Βουλή, στον έφορο Παλλήνης, στην Διεύθυνση Κεφαλαίου του Υπουργείου κ.λ.π. αγωνισθήκαμε, ενημερώσαμε και διαμαρτυρηθήκαμε για την οριστική επίλυση της τεράστιας αδικίας που υφίσταται η 4η Π.Ε. Νέας Μάκρης, η οποία οδήγησε σε ουσιαστική εκμηδένιση της αξίας των περιουσιών μεγάλης μερίδας κατοίκων και ιδιοκτητών της πόλης μας. Πραγματικά πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξη για δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Πολιτεία».

Διαβάστε περισσότερα...
Γράφει ο Πασχάλης Πούλος, Φιλόλογος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα
με τον Συνδυασμό «Ενωμένη Πολιτεία»
του Δημάρχου κ. Ιορδάνη Λουίζου  

Ο Δήμος Μαραθώνος είναι από τους πλέον ευαισθητοποιημένους Δήμους της χώρας στα κοινωνικά θέματα. Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας και η «Βοήθεια στο Σπίτι», που ανήκουν στο Ν.Π.Δ.Δ. «Τετράπολις». Συνεπικουρείται και από μεγάλο αριθμό εθελοντών, που αθόρυβα προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Η Μονάδα αυτή προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Εξυπηρετεί 700 περίπου άτομα. Αναπτύσσει πολλές δραστηριότητες που επίκεντρό τους έχουν τις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες (μοναχικοί, ηλικιωμένοι, ανήμποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.). Συγκεκριμένα παρέχει συμβουλευτική – ψυχολογική στήριξη και διεκπεραιώνει υποθέσεις τους σε ασφαλιστικά ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, Ο.Α.Ε.Δ., Δ.Ο.Υ., και σε άλλους φορείς. Μεταφέρει και συνοδεύει σε νοσοκομεία και υπηρεσίες άτομα που δε μπορούν να μετακινηθούν μόνα τους. Προβαίνει στη συνταγογράφηση, αγορά και παράδοση φαρμάκων, σε ενεσοθεραπείες, αιμοληψίες και στην παρακολούθηση και εποπτεία φαρμακευτικής αγωγής. Προβαίνει, επίσης, στην αγορά και διανομή φαρμάκων, ειδών προσωπικής και οικιακής υγιεινής, ιματισμού – ρουχισμού, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και στη δωρεάν διανομή τροφίμων και στη διανομή συσσιτίου. Εκδίδει και ανανεώνει τα βιβλιάρια προνοίας. Διαθέτει αποθήκη τροφίμων και ρούχων που προέρχονται από δωρεές και παρέχονται δωρεάν.

Από το περασμένο έτος, με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, γεννήθηκαν και λειτουργούν, παράλληλα με την Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, πέντε ακόμα κοινωνικές δομές που εδρεύουν και αυτές στο Πολιτιστικό Πάρκο της Νέας Μάκρης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Παροχή Συσσιτίων, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης. Η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας – «Βοήθεια στο σπίτι» και οι Κοινωνικές Δομές, για την επίτευξη των στόχων τους, συνεργάζονται με συλλόγους, επιχειρήσεις, την Εκκλησία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και άλλους φορείς.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο τροφοδοτεί  τους ωφελούμενους με προϊόντα, όπως είδη παντοπωλείου, κατεψυγμένα προϊόντα, συσκευασμένα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης, υπόδησης, παιχνίδια και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Τα προϊόντα συγκεντρώνονται αποκλειστικά από χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα καθορίζονται οι διανομές. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ανέρχεται στα 433 άτομα (ενήλικα και ανήλικα).

Η Κοινωνική Δομή Παροχής Συσσιτίων εξυπηρετεί 63 άτομα. Με φροντίδα και διακριτικότητα παρέχει καθημερινά γεύματα τα οποία προσφέρονται από καταστήματα εστίασης και κατοίκους της περιοχής μας. Τα γεύματα διανέμονται την ίδια μέρα που παρασκευάζονται, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος αλλοίωσής τους. Σε όσους υπάρχει αδυναμία μετακίνησης παραδίδονται στις οικίες τους.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετεί άμεσα και με μεγάλη συνέπεια ανασφάλιστα άτομα ή ασφαλισμένα στην Πρόνοια και γενικότερα άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ανέρχεται στους 100 περίπου συνδημότες μας, των οποίων καλύπτεται πλήρως ή μερικώς η μηνιαία αγωγή τους. Επιπλέον, εξασφαλίζει τη μεταφορά των μη εμβολιασμένων ανηλίκων στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», για τον δωρεάν εμβολιασμό τους. Παράλληλα με το φαρμακείο, γνωστοί γιατροί υποψήφιοι του συνδυασμού μας προσφέρουν αφιλοκερδώς τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε ανασφάλιστους συνδημότες μας. Έχουν ακόμα οργανώσει πολλές ιατρικές εκδηλώσεις, όπως ο έλεγχος οστεοπόρωσης, λιποδερμικού προφίλ και σπιρομέτρησης σε όλους τους συνδημότες μας.

Η Τράπεζα Χρόνου έχει τη μορφή δικτύου, όπου τα μέλη του, μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ιστότοπου ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και μεταχειρισμένα προϊόντα, χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης, προς τους ωφελούμενους, στην επικοινωνία τους με κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία. Συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τους εφοδιάζει με ειδική κάρτα και τους προωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες τους, στις αντίστοιχες Δομές.

Τέλος, στο Δήμο μας λειτουργεί με επιτυχία για τρίτη χρονιά και το Κοινωνικό Φροντιστήριο που εδρεύει στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης. Είναι το πρώτο που λειτούργησε στη χώρα μας και αποτέλεσε το πρότυπο δημιουργίας Κοινωνικών Φροντιστηρίων από άλλους Δήμους. Φοιτούν κατά μέσο όρο, κάθε έτος 130-150 μαθητές. Κατά το τρέχον σχολικό έτος είναι στελεχωμένο με 27 εθελοντές καθηγητές και 14 εθελόντριες γραμματείς. Όλοι τους δίνουν το καλύτερό τους εαυτό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των μαθητών σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η παρουσία μου ως συντονιστή και διδάσκοντος καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι σχεδόν καθημερινή. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα σχολικά έτη και για όσο χρόνο τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη. Εξάλλου το δικαίωμα της γνώσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των μαθητών και υποχρέωση των εκπαιδευτικών να την παρέχουν αφιλοκερδώς σε όσους την έχουν ανάγκη και αδυνατούν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Καταβάλλονται προσπάθειες να επεκταθεί και στην πόλη του Μαραθώνα, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και η απώλεια χρόνου των μαθητών που μετακινούνται από το Μαραθώνα στη Νέα Μάκρη.

Με τον εθελοντισμό μπορούμε να κάνουμε και άλλα πολλά, αρκεί να το πιστέψουμε και να το θελήσουμε. Ο εθελοντισμός αποτελεί το δείκτη του πολιτισμού μας και το βασικό στοιχείο του κοινωνικού μας ιστού, καθώς και το μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Είναι η έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού προς το συνάνθρωπό μας, η κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.

 

Διαβάστε περισσότερα...

VIDEOS

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Loading
Chart
o Dow Jones 17,085.99 ▼0.64 (0.00%)
o S&P 500 1,988.91 ▲1.90 (0.10%)
o NASDAQ 4,470.28 ▼3.42 (-0.08%)
INDEXDJX:.DJI

Dow Jones

Company ID [INDEXDJX:.DJI] Last trade:17,085.99 Trade time:1:41PM EDT Value change:▼0.64 (0.00%)
INDEXSP:.INX

S&P 500

Company ID [INDEXSP:.INX] Last trade:1,988.91 Trade time:1:41PM EDT Value change:▲1.90 (0.10%)
INDEXNASDAQ:.IXIC

NASDAQ

Company ID [INDEXNASDAQ:.IXIC] Last trade:4,470.28 Trade time:1:41PM EDT Value change:▼3.42 (-0.08%)